Yoga betekent niets meer, niets minder dan verbinden. En daarmee is meteen alles gezegd. En toch zijn er zoveel boeken over geschreven… Verbinden is dan ook zo’n groot woord. Verbinden van wat met wat? Verbinden van je lichaam met je geest en je ziel, verbinden van jij met het aardse bestaan, verbinden van jezelf met het universele of goddelijke en verbinden met de omgeving, verbinding met je partner, met je familie, je vrienden, met de mensen om je heen.
Van oorsprong ging yoga over het hoogste doel: het verbinden met het goddelijke. En dan niet in een klein moment, zoals we allemaal (her)kennen als we een zijn met een prachtige zonsondergang, met je geliefde, met het tedere gebaartje van een/jouw kind, een orgasme. Het gaat dan om een continue staat van zijn. Continu verbonden voelen (en het ‘met wat’ mag je dan zelfs weglaten…).
Om in een totale staat van verbinding (of extase) te komen, is er eerst de weg van wortelen. Net als een boom die te snel naar boven groeit, geniet van de meeste zon en ruimte heeft om zijn bladeren uit te spreiden, zo is de kans dat hij ontwortelt bij de eerste de beste storm. Op diezelfde manier zijn onze wortels zo belangrijk. Verbinden met oftewel wortelen in waar je vandaan komt: je familie, je cultuur, wat er groeit en bloeit om je heen. Van daaruit kun je overal naar toe groeien.
Verbinden met de taal van je lichaam, verbinden met je gedachten, je energie, met je emoties met je geluks- en vreselijke momenten en van deze allemaal onderling met elkaar. Daar begint yoga: verbinden!
Van oorsprong had een leerling één yogaleraar (guru). Niet omdat die leraar op alle vlakken wellicht de beste was, maar omdat die persoon al die verschillende aspecten met elkaar wist te verbinden. Het gaat immers niet om de kennis, je vergaart die alleen om het te kunnen verbinden.
In ons dagelijkse leven in het Westen leven we vaak het leven van de gedachten (in en uit het hoofd en achter de computer). Daarom zijn de fysieke vormen van yoga zo populair: verbinden met het eerste (fysieke) lichaam. En zo creëren we een anker en ook een energieleiding om de verbinding met je energie, etc. te faciliteren en omgekeerd.
En dat doen we toch ook met alle andere fysieke acties? Dat kan, het zit in bewustzijn. Bewust-zijn dat je aan het bewegen bent en wat dat met je doet: met je lijf, met je energie, met je gedachten, met je emoties. Bewustzijn is dan ineens een synoniem van verbinden in het moment (zonder het ‘met wat’). En daarmee is alles snel gezegd: “Yoga is Bewust-Zijn, Yoga is Verbinding!